El Govern ha aprovat aquest dimarts la modificació de la Llei de Comerç, Serveis i Fires i el Decret llei d’Ordenació d’Equipaments comercials per adaptar-se als canvis que ha experimentat el sector, principalment arran del comerç en línia. A més, els petits establiments tindran més flexibilitat per decidir els emplaçaments.

El Govern ha aprovat els nous redactats per a la Llei 18/2017 de Comerç, Serveis i Fires i el Decret llei 1/2009 d’Ordenació d’Equipaments Comercials. Aquestes modificacions actualitzen la legislació bàsica que regula el sector i l’adapten a una nova realitat, marcada pels canvis en les nostres societats tant pel que fa a hàbits de consum com de configuració dels municipis i les seves trames urbanes.

Botigues fosques i punts de recollida

En concret, els canvis de la Llei de Comerç sobretot introdueixen millores reguladores pel que fa a realitats que han aflorat i s’han consolidat gràcies a l’auge del comerç en línia. Així, el nou redactat:

  1. Defineix el concepte de botiga fosca i estableix les condicions operatives que ha de complir un establiment d’aquest tipus per ajustar-se al marc legal. Així, aquests centres:
  2. Hauran de disposar d’una zona d’espera per als vehicles que fan les entregues de comandes.
  3. També hauran d’habilitar una zona d’estada per a les persones repartidores al seu interior.
  4. No podran repartir comandes al destinatari final entre les 11 de la nit i les 7 del matí, tret d’alimentació i gran consum.
  5. Obliga els operadors de comerç en línia a oferir punts de recollida i devolució propis o aliens en un radi màxim de 500 metres respecte al domicili privat o l’adreça que faciliti el client (amb l’excepció de productes d’alimentació i gran consum).

Cal subratllar, però, que en ambdós casos la normativa fixa el marc general. Això fa que els diferents ajuntaments tinguin marge per a ajustar els detalls a la realitat dels seus respectius municipis. 

Teniu més informació aquí.