Les notícies sobre comerç i consum.
 RETAILCAT COMPAREIX AL CONGRÉS DELS DIPUTATS
Exigeix al Govern espanyol ajudes directes i immediates per al sector 

RETAILcat ha denunciat al Congrés dels Diputats la inacció del Govern espanyol en la creació d'ajuts directes dirigits als sectors del comerç i la restauració. També ha fet palès els criteris restrictius i discriminatoris que contemplen les poques mesures de suport que s'han dictat des de Madrid. El president de RETAILcat ha comparegut a la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme del Congrés.
Joan Carles Calbet ha manifestat que "l'Estat és qui recapta el 95% dels impostos, i qui té la capacitat d'endeutar-se". Durant la seva compareixença ha afegit que "per tant, és el Govern central qui disposa, també, dels recursos, encara que ara per ara no ha fet arribar ni un euro en forma d'ajudes directes a les empreses dels sectors del comerç, com si han fet d'altres països d'Europa, fins i tot, la Generalitat de Catalunya, malgrat els seus limitadíssims recursos econòmics". Podeu ampliar la informació aquí
MÉS NOTÍCIES
Oberta la convocatòria d'ajuts  
ACCIÓ ha publicat la convocatòria dels Cupons a la competitivitat empresarial 2021. Uns cupons de descompte econòmic directe que es poden bescanviar per un assessorament d'experts ofert per proveïdors acreditats per ACCIÓ. El termini per fer la sol·licitud és del 7 d'abril fins el 17 de juny de 2021, o fins que s'esgoti la dotació econòmica dels cupons. Més informació aquí.
Cecot Comerç  i els reptes del sector  
Cecot Comerç ha participat en la webinar del Consell Comarcal del Vallès Occidental, "El Comerç de proximitat on line. Reptes i alternatives". L'assessora de Comerç de la Cecot, Mercè Clavel, ha tancat la sessió amb unes reflexions amb visió de futur sobre el comerç de proximitat als marketplaces. Més informació aquí.
Les restriccions actuals, prorrogades 
De moment no hi haurà més flexibilització de les mesures per la COVID-19. El Procicat ha decidit prorrogar una setmana més el gruix de les restriccions actuals vigents a Catalunya. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que algunes mesures es relaxaran a partir del 10 de maig, quan per exemple bars i restaurants podran servir sopars. Més informació aquí
Estafa telefònica al comerç 
Els Mossos d'Esquadra alerten d'una nova modalitat d'estafa telefònica a establiments comercials. El comerç rep una trucada d'una persona que simula ser d'una empresa de missatgeria que informa que ha de lliurar una comanda. Demanen el pagament immediat pe evitar un recàrrec i coneix alguna dada del local on truca.  Més informació aquí
Càpsules Retail Tech 
El Consorci de Comerç, Artesania i Moda, CCAM, endega avui el cicle "CàpsulesRetailTech", que consisteix en entrevistes breus a experts d'àmbits com l'ecommerce, el màrqueting digital o eines de back office per ajudar a les empreses del sector a prendre les millors decisions en el procés de la transformació digital dels seus negocis . Més informació aquí
Congrés professional d'Artesania 
El Consorci de Comerç, Artesania i Moda organitza el Segon Congrés Professional d'Artesania, "Welcome: del souvenir a l'experiència" que reflexionarà sobre el Turisme Creatiu i Experiencial. Considerat com la nova generació de turisme cultural  es caracteritza per la interacció entre turistes i creatius locals. Podeu ampliar la informació aquí.
HA ESTAT NOTÍCIA
Cecot Comerç reclama un pla estratègic de comerç 
Ressò als mitjans de la reclamació de Cecot Comerç a l'Ajuntament de Terrassa. Cecot Comerç ha insistit en la necessitat de definir un pla estratègic de ciutat per ressituar el futur del comerç terrassenc. Aquesta proposta ja es va plantejar fa dos anys a tots els partits polítics de la ciutat . Ara s'ha tornat a posar sobre la taula arran de l'anunci del tancament de la botiga H&M. Més informació aquí.
La COVID-19 accelera 2-3 anys la transformació digital 
La COVID-19  i les mesures per combatre la pandèmia haurien accelerat 2-3 anys la transformació digital del sector retail cap a la omnicanalitat, segons indica Oliver Wyman en l'informe "és l'ecommerce bo per a Europa?" que ha elaborat per encàrrec d'Amazon. Wyman preveu que les vendes online representaran el 30% de totes les vendes al detall el 2030.
Més de 5.000 baixos comercials destinats a empreses 
L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que vol omplir 5.200 baixos comercials que estan buits amb empreses, que ara estan a pisos superiors. Ho va anunciar el tinent d'alcalde, Jaume Collboni durant la inauguració de les jornades Barcelona ReAct. Collboni va apuntar que els 5.200 locals representen 1.5 milions de metres quadrats de sostre disponible, molta més capacitat de la que hi ha al 22@.
Campanya per conscienciar sobre els costos ambientals 
L'Autoritat del Transport Metropolità i el Departament de Territori i Sostenibilitat impulsen una campanya per conscienciar sobre els costos ambientals del comerç electrònic especialment als joves. Algunes de les reflexions que planteja la campanya passen per valorar si podrem estar al lloc de recollida per evitar un desplaçament innecessari, o si és necessari que la comanda arribi avui mateix, entre d'altres.
Estudi de clonatge comercial a Catalunya 
La Diputació de Barcelona i la xarxa "El Perfil de la ciutat" han analitzat el clonatge dels comerços dels principals eixos comercials dels majors municipis de Catalunya. La foto fixa de les "milles d'or" del clonatge es poden consultar a l'estudi "Clonatge Comercial a Catalunya", que permet comparar resultats amb la primera edició de la feina realitzada abans de l'aparició de la COVID-19. 
Neix l'app "Apropteu", un directori digital de comerç 
La Diputació de Barcelona en col·laboració amb d'Indalter ha posat en marxa l'app "Apropteu", que vol aportar eines digitals perquè els comerços i els serveis siguin més competitius i dinamitzar el sector mitjançant la tecnologia. Amb aquesta eina es podrà cercar comerços i serveis, però també establir una comunicació bidireccional entre els comerciants.  "Apropteu" està disponible per IOS i Android. 
Preparen una taxa per al repartiment de productes online  
L'Ajuntament de Barcelona prepara una taxa per l'increment del volum de repartidors que porten a domicili la compra online.  El consistori estudia reservar zones per a operadors postals de paqueteria, prèvia obtenció d'una llicència. L'objectiu és afavorir el comerç de proximitat amb una taxa a les empreses de venda online per l'ús intensiu de la via pública i dels estacionaments de càrrega i descàrrega de les furgonetes. .